tiistai 6. toukokuuta 2014

Terveelliset herkut ja kohtuus

Olen tässä taas pohdiskellut. Pohdiskelu tekee kyllä hyvää. Se on vähän kuin historiaa opiskelisi, paitsi että omalta kohdaltaan vain. Meikäläisen historiassa nyt on tapahtunut paljon muutakin kuin laihtumista ja lihomista, mutta sellaiset asiat tässä tällä hetkellä pohdituttaa - ja liittyy blogin aiheeseen. Noista muista asioista mainittakoon vaikkapa avioero. Sellaisenkin läpikäyminen on aiheuttanut ja vaatinut pohdiskelua, tosin sitä ei tullut tehtyä silloin kuin olisi ehkä pitänyt vaan paljon jälkeenpäin. Ehkä sama pätee myös tähän laihdutt... siis muuttumiseen siinä mielessä, että en halua pohtia enää kertaakaan jälkikäteen mitä olisi pitänyt tehdä toisin tai missä mentiin metsään. Pohditaan ne epäonnistumiset nyt ja tällä kertaa onnistutaan. Samoin avioliitossa, liitto nro II kun on tässä meneillään ja toivottavasti siinäkin puuhassa olen nyt viisaampana, ehjempänä ja onnellisempana ihmisenä.

Tällä kertaa pohdinta liittyy terveellisiin herkkuihin. Olen aiemmin terveellisesti syömisen kausina sortunut ylilyönteihin. Automaattisesti joku kalorimagneetti sisälläni varmaan tarttui kaikissa ohjeissa ja ostoslistoissa niihin ei-niin-järkeviin: ostoskoriin meni pähkinöitä (cashew mieluiten), avokadoa, banaania, maustettuja rahkoja... Eli sellaisia, jotka nyt ymmärrän terveellisen ruokavalion osaksi, ei pääosaksi. Kukapa ei haluaisi syödä ihanaa avokadoa ja rasvaisia pähkinöitä ja samalla ajatella syövänsä terveellisesti! Siinäpä se juju sitten piileekin, että jos syö ison pussillisen noita pähkinöitä ja lime-valkosuklaan makuista rahkaa niin ei se ihan nappiin taida mennäkään. Nyt yritän pysyä kohtuudessa myös näissä terveysherkuissa ja valitsen perusruoiksi niitä aiemmin tylsältä tuntuneita: kaalia, parsakaalia, juureksia, maustamatonta rahkaa ja ei-marinoituja lihoja ja kanoja. Vaihtelua ja makua sitten mausteilla ja lisukkeilla. Tämä vaatii vähän suunnittelua ja vaivaa, tottumistakin, mutta tällä kertaa tuntuisi menevän oikeammin.

Tämä välipala oli taas kaapista keräiltyä mallistoa. Löysin säilykehedelmiä rypälemehussa ja sotkin sekaan mustikoita, hunajaa makeutukseksi (ei olisi tarvinnut, hedelmät oli niin makeita) ja raejuustoa. Muutama pähkinä päälle ja lusikalla ääntä kohti. Hedelmistä huuhtelin mahdollisimman hyvin nuo sokeriset liemet pois mutta tuskinpa paljon auttoi. Hyvää oli kuitenkin ja jännästi mustikan liemi värjäsi hedelmät. Näytti melkein tummalta punajuurelta!


2 kommenttia:

  1. Pähkinät ovat meikäläisen kompastuskivi -kuten avocadokin..ihania, terveellisiä vähissä määrin syötynä ja koukuttavia... minä en voi ostaa sitä pussillista pähkinää, koska se yksi kourallinen muuttuu samantien koko pussin syömiseksi.. tämän olen kokenut niin monta kertaa samoin kuin karkkien ja muunkin makean kanssa, että oli pakko tehdä tietoinen päätös olla ostamatta lainkaan.. avocadoa saattaisin vetäistä monta hedelmää päivässä ihan vaikka näkkärin päällä.. eli nounou... laihdutan myös siis niin, etten hankin lainkaan kotiin noita itselleni 'mahdottomia' aineksia.. vaikka mieli on luja niin liha on näissä tapauksissa aivan liian heikko kohdallani.. jogurttiakaan en enää syö vaan tyydyn maitorahkaan - sokeroimatonta mehukeittoa tai pakastemarjoja sekaan.. nyt kun tässä kuukauden vähän toista on mennyt niin en osaa oikein kaivatakaan noita ylläolevia poissa näkyvistä poissa mielestä ja onneksi ei kaupassakaan ole tullut vastustamatonta himoa niitten ostamiseen - eilen kyllä kaupassa tuijottelin hartaasti erilaisia pähkinäpusseja ja mietin, että jos kuitenkin.. mutta järki voitti - onneksi.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tutulta! Valitaan siis järkevästi niin ei tule herkkujen kanssa övereitä :)

    VastaaPoista